تست کیفی لیپید ها
تست کیفی لیپید ها
لیپیدها مثل سایر ماکرومولکول ها از زیرواحد هایی بنام اسیدچرب ساخته شده اند.اسیدهای چرب میتوانند اشباع یا غیر اشباع باشند.
*بررسی تاثیر حلال ها بر انحلال پذیری اسیدهای چرب
لیپید ها در یک طرف خود گروه کربوکسیل و از طرف دیگر دم هیدروکربنی دارند.چون دم هیدروکربنی بر سر کربوکسیل غلبه دارد ترکیب ما غیر قطبی است و انتظار داریم در آب نامحلول و در حلال آلی و غیر قطبی حلالیت بالایی داشته باشد.
*بررسی تاثیر اسید و بازها بر انحلال پذیری اسیدهای چرب
اگر اسید چرب در معرض باز قوی قرار گیرد،واکنش صابونی شدن اتفاق می افتد.فلز موجود در باز وارد ساختار اسیدچرب شده و از میان کنش اسیدچرب و فلز واکنش صابونی شدن اتفاق می افتد.
اما در حضور اسید،چون ماهیت هردو اسیدی است واکنش خاصی رخ نمیدهد.
*تشخیص اسیدچرب اشباع و غیر اشباع
3 روش بطور کلی مطرح است:
1. روش آب و برم:در حضور این ترکیب،اسید چرب اشباع زرد رنگ اما اسید چرب غیر اشباع بی رنگ خواهد بود.زیرا برم زرد رنگ است و پیوند دوگانه ساختار اسید چرب غیر اشباع را شکسته و با کربن واکنش داده و رنگ زرد خود را از دست میدهد.
2. روش استفاده از لوگول(ید):در حضور این ترکیب،اسید چرب اشباع زرد رنگ اما اسید چرب غیر اشباع بی رنگ خواهد بود.زیرا لوگول زرد رنگ است و پیوند دوگانه ساختار اسید چرب غیر اشباع را شکسته و با کربن واکنش داده و رنگ زرد خود را از دست میدهد.
3. روش استفاده از پرمنگنات:در حضور این ترکیب،اسید چرب اشباع صورتی کمرنگ اما اسید چرب غیر اشباع بی رنگ خواهد بود.پرمنگنات اکسنده قوی است و پیوند دوگانه اسید چرب غیر اشباع را اکسید میکند و ایجاد حدواسط های آپوکسی میکند.اما روی پیوند های یگانه اسید چرب اشباع موثر نیست.
تشخیص کلسترول
2 تست بطور کلی بکار میرود:
Sallcowski test: در این مورد ازH2SO4 غلیظ استفاده میشود.حلقه قرمزی بعلت دهیدراته شدن یا آبگیری از کلسترول تشکیل میشود.
Liberman-Barchard test: از H2SO4 و استیک اسید استفاده میشود.شامل زنجیره ای از 3 اتفاق است:
-ابتدا دهیدراته شدن یا آبگیری اتفاق می افتد در این مرحله حلقه قرمز تشکیل میشود.
-سپس متراکم شدن اتفاق افتاده و رنگ آبی ظاهر میشود.
-در نهایت ایزومریزاسیون داریم و بین رنگ سبز و آبی تعادل برقرار خواهد شد. علت تغییر مداوم رنگ ها تبدیل ایزومر های مختلف کلسترول بهم است.